lunes, 11 de febrero de 2013

Els plans fotogràfics i cinematogràfics

Pla general: és aquell pla en què veiem la figura humana sencera i també l’escenari on es desenvolupa l’acció.
Depenent de com sigui l’escenari, la figura humana apareixerà en proporció més gran o més petita.



Pla americà: apareix la figura humana aproximadament des dels genolls.


pla mig: apareix la figura humana aproximadament de cintura cap amunt.


Primer pla: només hi apareix el rostre humà. S’acostuma a utilitzar per captar al màxim les expressions facials. Possiblement és el pla més expressiu. En els discursos televisats, per exemple, s’utilitza en moments en què es vol donar una forta càrrega emocional al que està dient la persona que parla.


Pla detall: es fa servir per captar un detall de l’escena, o bé del personatge o bé de l’escenari. Un pla detall recurrent és, per exemple, un pla dels ulls d’un personatge. També s’utilitza barrejat amb la càmera subjectiva per explicar a l’espectador en quin detall es fixa un personatge.

 Primeríssim pla: Es talla pel front del personatge i per la barbeta. Les emocions s'accentúen i la intenció de la figura és total. 


Pla sencer: la imatge mostra una figura humana dels peus al cap sent quasi bé el límit de l'enquadrament.


ANÀLISI ANUNCI:



Si analitzem aquest anunci del decathlon podem observar els diferents tipus de plan cinematografics.
L'anunci comença amb un pla general, on es veu el pare cordant el casc a la seva filla. Seguidament tenim un primer pla de la cara de la nena. Despres torna a apareixer un pla general, la nena es empanyada per el seu pare. Quan la camara s'aproxima al pare observem un pla mig ja que surt aproximadament de la cintura cap amunt.  Quan el pare surt corren darrrere la nena tornem a veure un pla genenal ja que veiem tan la figura humana sencera com l'escenari on es desenvolupa l'acció.
Seguidament hi ha un primer pla del dependent de la botiga.Quan enfoquen les sabates es un pla detall ja que se centra l'atenció únicament en aquell objecte.La camara es retira i trobem un altre pla mig ja que tornen a enfocar al pare de cintura cap amunt. I finalment tornem a trobar un primer pla del dependent de la botiga que li ven la bicicleta al pare.